יום שלישי, 26 במאי 2009

הפרדוקס בתחום ה-BI

"BI הנו תחום החשוב ביותר ל 2009" זהו משפט ששמענו הרבה מארגוני enterprise בישראל לאחרונה. הקיצוצים בתקציב הובילו לפחות פרויקטי IT חדשים ויותר התמקדות בדברים הקיימים. פרויקטי BI במובן הזה הם "קלאסיים" – עוזרים להוציא יותר ערך ממערכות קיימות, ועוד סיבה חשובה: לרוב הארגונים יש כבר לא מעט כלי BI, ויש מחלקת BI פנימית, כך שניתן בעלויות צנועות למדי לבצע פרויקטי "הרחבת BI ליותר משתמשים בארגון.

אלא שהעלאת תחום הBI לראש סדר העדיפות לאו דווקא אומרת הגדלת תקציב ה-BI. רוב הארגונים מדברים על ניסיונות לקצץ בעלויות ה-BI הקיימות, מה שיאפשר להרחיב את השירותים ליותר גורמים בארגון. בנוסף, כיום ארגונים משלמים אחוזי התחזוקה שנראים להם גבוהים ממילא לעומת מה שהם מקבלים. חלק מהספקים מייקרים כעת את אחוזי התחזוקה מה שמחזק את הרצון לחסוך הרבה יותר ברשיונות, רצון שאנו בהחלט רואים כיום אצל ארגונים.
וכך מתקיימת מגמה והיפוכה: מצד אחד רצון להרחיב את שירותי ה-BI בתוך הארגון, ומצד שני – לצמצם ולהגביל כדי לחסוך ברישוי. שוחחתי עם כמה מנהלי BI שתקפו את אותו נושא מכמה זוויות, כולם דיברו על הפרדוקס שבין הרחבת השירותים ליותר משתמשים ומצד שני מגמת צמצום והתכנסות.

היוזמות שמתקיימות כעת אצל ארגונים במטרה לחסוך ברישוי:
  • עריכת Audits של המשתמשים – בדיקה מי משתמש במה, ובאיזו תכיפות. מנהל שניגש לדוח פעם בכמה חודשים אולי אינו מצדיק רישוי מלא
  • התחשבנות עם גופים בארגון לצורך מימון הרישוי בעצמם / חלק ממנו
  • בחינה של כלי BI מבוססי קוד פתוח (דוגמת Pentaho) – שמענו זאת רק אצל מעט ארגונים בינתיים
  • כמה ארגונים שקלו מחדש האם להישאר בחוזה תחזוקה או לא (בתחום זה לא שמענו על צעד ממשי בנושא, לעומת תחומים אחרים בהם כן שמענו), מתוך מחשבה שאם יצטרכו תמיכה אולי שווה יהיה לשלם תעריף שעה גבוה שעדיין יהיה יותר זול מעלות התחזוקה השנתית
  • ניסיון לצמצם במספר כלי ה-BI בארגונים בהם נוצרו "איי BI" שונים עם כלים שונים. קונסולידציה בכלי ה-BI הנה מגמה בינלאומית (בשל גודל הארגונים שם והאופי היותר מבוזר של יוזמות BI). ראינו זאת בארגונים היותר גדולים, משום שבתחום זה בישראל מצבנו הרבה יותר טוב מזה של ארגוני ענק בחו"ל שכל רכישת חברה מוסיפה להם עוד אוסף של כלי BI לפורטפוליו. מחלקות הBI בישראל, וכל ארכיטקטורת ה-DW בכלל, הרבה יותר ריכוזית בישראל מאשר ארגונים בינלאומיים, כך שנושא הקונסולידציה של כלים קצת פחות אקוטי.
  • בחינת הפורטל כאמצעי פוטנציאלי לחסוך בעלות רישוי (לא רק בתחום ה-BI אלא גם בתחום ה-ERP)

היוזמות שמתקיימות כעת אצל ארגונים במטרה להרחיב את שירותי ה-BI:

  • פרויקטים קטנים שמביאים לתוצאות מהירות – זהו איפיון הפרויקטים בBI וברוב התחומים האפליקטיביים האחרים. אם לפרויקט יש רמת סיכון גבוהה/אין ידע בישראל/הטכנולוגיה אינה בשלה ארגונים נרתעים מהתחום בימים אלה הרבה יותר מאשר בזמנים אחרים, טובים יותר.
  • פרויקטי BI להנהלה (בעיקר דשבורדים, ופרויקטי מדדים). תחום זה שוב עולם לכותרות, החדשות הטובות הן שכיום הדוחפים הם יותר ההנהלות (ופחות מחלקת ה-IT). יש לציין כי בפרויקטים אלה ארגונים אינם פוסלים שימוש בכלים אחרים (שונים מכלי ה-BI בהם הם משתמשים כיום)
  • פרויקטי BI פיננסי – כלי BI המיועדים למחלקה הפיננסית, ובראשם – כלי תכנון פיננסי ותכנון תקציב. גם כאן מדובר בכלי Best of breed ייעודיים, ולא דווקא של ספק ה-BI המרכזי של הארגון.
  • התחום הרגולטיבי (באזל II לבנקים, ובהמשך גם Solvency לביטוח) מייצרים תקציב נוסף, ייעודי, שמתרכז בתחום ה-DW על מנת לייצר פתרונות בתחום זה.

מנהלי BI ששוחחתי עמם מרגישים די מתוסכלים מכיוון שמצד אחד הם נדרשים לפרויקטים חדשים, והם שומעים את הססמאות לגבי חשיבות התחום לארגון בזמנים קשים, מצד שני הם לא מקבלים תוספות תקציביות להן הם מצפים. לכן, אנו נמשיך לראות ניסיונות יצירתיים של מנהלי ה-BI להתייעל מצד אחד ולהגדיל פעילות מצד שני.

אין תגובות: